Arı sokması ve böcek ısırması için doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Yaz geldi, artık daha çok açık alanda yaşıyoruz. Hem çocuklar hem de büyükler için böcek ısırmaları ve arı sokmalarında kullanılacak doğal yöntemleri merak ediyor musunuz?

Doğal Tıp Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Şaduman Karaca ile Haziran 2012 tarihinde yaptığımız radyo sohbetinde bu konuyu konuştuk. Radyo kaydını dinlemek için yukarıdaki Oynatıcı/Player butonunu tıklatın.

Böcek ısırmalarında ilk olarak ne yapmalıyız?

Herşeyden önce böcek sokmasında ilk yapılacak şey mümkün olduğunca o bölgeyi kaşımamak olmalı. Kaşırsak o bölgeyi daha çok tahriş edip iltihaplanmasına veya problemin büyümesine sebep olabiliriz.

Böcek sokmasında ilk aklımıza gelecek önlem soğutucu kompresler olmalıdır, bölgeyi soğutmak, buz koymak iyi gelir. Böylece reaksiyonun şiddetini azaltmış oluruz. Buzun çıplak cilde uygulanmamasına dikkate edilmelidir. Mutlaka bir bez sararak cilde uygulamak gerekir.

Arı sokmasında, görülebilir şekildeyse arının iğnesini çıkartmaya çalışabiliriz.

Peki “böcek” deyince ne anlamalıyız?

Küçük hayvanların hepsine “böcek” diyoruz. Ancak böceklerin bazıları oldukça tehlikeli, önce bunu ayrıştırmak gerekir. Akrep, yılan, çıyan gibi zehirli salgısı olan hayvanların ısırması halinde hiç beklemeden en yakın sağlık merkezine gitmemiz gerekir.

Elbette ki ilkyardım kurslarında anlatılan önlemler alınabilir, sokulan bölümün üst kısmı boğulur, zehirin dağılması önlenir vb. Ancak en kısa zamanda bir sağlık merkezine ulaşmak çok önemlidir. Bu durumlarda kendimiz tedavi yoluna gitmeyelim, çünkü bu durumda hayati tehlike vardır.

Sinek ve arı sokması durumunda birkaç doğal yöntemden söz edebiliriz. Ki burada önemli bir nokta var, alerjisi olan kişilerde arı sokması da hayati bir tehlike oluşturabilir. Alerjik reaksiyondan dolayı arı sokması nefes alamamaya sebep olabilir. Zaten böyle bir alerjisi olanlar, bunu genellikle bilir ve gerekli iğnelerini yanlarında bulundururlar.

Sadece alerjisi olanlar değil, aşırı hassasiyeti olanlar ve küçük çocuklarda da durum benzerdir. Çocuklar ağlar ama dertlerini anlatamaz. Ağır bir hastalık geçirirken de insanın hassasiyeti yükselir. İleri yaştaki kişilerde de hassasiyet yüksektir, ciddi sorunlar yaşanabilir.

Kaşınmayı gidermek için doğal çözümler: Lahana, kuru soğan, sirkeli tuzlu su, limon suyu, taze fesleğen

Lahananın iltihap çıkarıcı özelliği vardır. Lahana yaprağının suyunu sıkarak kullanabiliriz. Yaprağın suyu içeriden dışarıya sıvıyı çekme özelliği vardır. Masada veya uygun bir zeminde ezerek suyunu çıkarabiliriz. Ya da en kolayı ağzımızda kendi tükürüğümüzle ezeriz ve ısırılan veya sokulan bölgeye kompresleriz.

Kuru soğanı sıkarak suyunu çıkararak kullanabiliriz. Özellikle çocuklar için hızlıca çözüm üretmek gerektiğinde, soğanı enine ortadan keseriz ve bölgenin üzerinde tutarız. Soğan da lahana benzeri içindeki etken maddeler sayesinde böceğin ısırdığı bölgede bıraktığı ve reaksiyona neden olan sıvıyı dağılmadan kana karışmadan geri çeker. Bir serinlik verecektir ve iyi gelecektir. Isındığı zaman soğanı yenisi ile değiştirmeliyiz.

Sirkeli sular iyi gelir. Sirkeye tuz ekleyerek uygulayabiliriz. Tuzun sıvıyı çekme özelliği vardır. Sirke serinletir, tuz da ısırılan bölgedeki sıvıyı çeker. Pamuklu bezle uygulayıp, her 3-5 dakikada bir tekrar etmemiz gerekir. Hazırladığımız sirkeli tuzlu suyu bu arada buzdolabında tutmakta fayda var.

Limon suyu iyi gelir. Ağrıyı dindirir, bölgedeki kaşıntıyı keser ve serinletir.

Evde maya varsa, soğuk suda eritilir ve pamukla kaşınan bölgenin üzerine uygulanabilir, yine birkaç defa tekrar edilmesi gerekir.

Evde taze fesleğen varsa birkaç yaprak veya dal elimizde ezip suyunu bıraktığı anda ısırılan bölgeye uygularız.

CEVAP VER