Doğal organik beslenme daha çok okulda uygulansın

Doğal organik beslenme arayışına oğlu Saruhan doğduktan sonra anne sütünde ağır metal çıkınca başlıyor Diyetisyen Gülden Kılınç Doğan. Gıda laboratuvarı ve gıda denetimi deneyimi ile üreticileri kontrol ederek sağlıklı ürünlere ve dürüst üreticilere ulaşıyor. Daha çok okulda çocukların “sağlıklı menü” ile beslenmesi için çalışıyor.

Doğal Organik Beslenme
Yeşil Çocuk kurucusu Aslı Dede & Diyetisyen Annem Denetimde kurucusu Gülden Kılınç Doğan Happy Nest Cafe bahçesinde.

1981 Adana doğumlu Gülden Hanım birbirini tamamlayan alanlarda eğitim almış. Gıda ve Ziraat Teknikeri, İşletme Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu. Sosyal medya “Annem Denetimde” hesabında doğal organik beslenme ve üretici bilgileri paylaşıyor.

3-4 Haziran 2017’de ilki düzenlenen Doğal Yaşam Festivali‘nde tanıştık. Sıcacık, içten, öğrenmeye doymayan, araştıran ve kendini sürekli geliştiren bir diyetisyen.

Doğal organik beslenme menüsü ile çocuklar ve büyükleri için mutlu bir dünya yaratan Happy Nest Cafe & Kitabevi & Kişisel Gelişim Merkezi için beslenme ve menü danışmanlığını yapıyor. Öğrendiklerini paylaşmayı çok seviyor. Bir seminer sonrası, Happy Nest’in şehrin ortasında doğa ile buluşma şaşkınlığı yaşatan o güzelim bahçesinde sohbet ettik. 🙂

Doğal organik beslenme menüleri ile sağlıklı beslenmeyi okullara taşıyor

Annem Denetimde, 2012 yılında anneleri okullarda sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmek için yola çıktı.

Diyetisyen Gülden Kılınç Doğan, doğal ve organik okul menüleri yazarak sağlıklı beslenmeyi okullara taşıyor. Hijyen kontrol denetimleri yapıyor.

Üreticileri bilinçlendirerek analizler konusunda destek oluyor, tüketicileri bilinçlendirerek üreticileri kontrol etmelerini sağlıyor.

Sağlıklı beslenme programları (GAPS beslenmesi, kilo verme, kilo alma, hastalıkta beslenme, sağlıklı yaşam programı) hazırlıyor.

Annem Denetimde Gülden Kılınç
Diyetisyen Annem Denetimde Kurucusu Gülden Kılınç Doğan menü danışmanı olduğu Happy Nest Cafe bahçesinde.

Annem Denetimde üreticileri her türlü analize açık

Gülden Hanım’a Annem Denetimde’nin kriterlerinin neler olduğunu soruyoruz.”Öncelikle üretici bana gelmeyecek ben üreticiyi bulacağım. Üreticinin bana gelmesi çoğunlukla reklam ya da satış amaçlı oluyor. Ben reklam ya da satış odaklı bir iş yapmadığımı belirtiyorum. Üretici denetime ve her türlü analize açık olacak. İlaçsız ve vicdanlı bir üretim yapıyor olacak.” diyor.

“Bütünsel Analiz” anlayışı ile üretici seçiyor

Annem Denetimde için bir üründe pestisit analizinin yapılmış olması yeterli değil. Üreticiden hangi ürün grubu olursa olsun ağır metal analizi, pestisit analizi, ürünün grubuna göre koruyucu ve toksin analizi ile besin ögeleri analizi yaptırması isteniyor.

Diyetisyen ve Beslenme Danışmanı Gülden Kılınç Doğan üretici seçimindeki yaklaşımını şöyle açıklıyor: “Eğer ben bir ürün alıyorsam ve bu ürün ilaçsız üretiliyorsa o zaman besin ögeleri analizi de olmalı ki, o ürün ne kadar besleyici bilmeliyim. İşte benim bütünsel analiz anlayışım bu.”

Doğal ve organik arasındaki fark nedir?

Organik ürünlerde Organik Tarım Kanunu ve ilgili yönetmelik ile bağlantılı organik sertifika bulunuyor.

Doğal ürünlerde sertifikasyon yok, kontrol yok. Bu nedenle analizlerle kendi kontrollerimizi yapmaya çalışıyoruz.

Doğal ürünlerde, herkesin “doğal” anlayışı farklı olabiliyor ama organik üründe sertifika yoksa o ürün organik değildir, diyebiliyoruz.

Gıdamızın kontrolü bizim sorumluluğumuzda, biraraya gelip aldığımız ürünleri analiz ettirelim.

Annelere besin seçerken üreticiyi tanımalarını ve mümkün olan ürün gruplarında doğrudan üreticiden alışveriş yapmalarını öneren Gülden Hanım, “Herkes istiyor ki bir kişi analiz yapsın, sonucunu söylesin biz de o ürünü alalım. Yıllardır seminerlerimde de anlatıyorum. Herkes çevresindeki arkadaş grubu ile birleşip aldıkları ürünleri analiz etmeye başlasa herkes sağlıklı gıda üretmeye başlamak zorunda kalır. Ne yazık ki henüz bunu yapan yok.” diyerek bizi harekete geçmeye çağırıyor.

Yeşil Çocuk kurucusu Aslı Dede & Diyetisyen Annem Denetimde Kurucusu Gülden Kılınç Doğan Happy Nest Cafe’de.

Çocuğumuzun okulunda “sağlıklı beslenme bilinci” oluşması için hepimiz çalışmalıyız

Evde çocuğumuzun beslenmesine özen gösteriyoruz. Peki yuvaya, okula gidince ne oluyor? Her okul doğal organik beslenme menüsü hazırlamıyor ki?

İşte bu konuda Gülden Hanım hepimizi “bireysel bilinçlendirme hareketine” davet ediyor:

“Ebeveynler okul ziyaretlerinde doğal organik beslenmeyi sorgulasınlar. Okul menülerine sağlıklı yemeklerin konması bile çok önemli. Şu anda okulların çoğu unlu mamuller ve fast food işletmesi gibi. Ne kadar kek, börek, çikolatalı ürün varsa kullanıldığı gibi kızartmalar, hazır besinler haftalık menülerde yer alıyor. Bunların düzeltilmesi bile ciddi bir adımdır.

Doğal ve organik ürünler doğrudan üreticiden alındığında zaten maliyetlerin çok da yükselmediği görülüyor. Ancak burada okulun bakış açısı çok önemli. Ekmek arasına margarin sürüp içine toz şeker koyan anaokullarından tutun da, sütü sulandıran anaokullarına kadar daha neler neler duyuyoruz ve görüyoruz. O yüzden önceliğimiz “sağlıklı menü” sonrasındaki adımımız ise “doğal ve organik menü” oluşturulması.”

Yemeklerin besin değerini korumak için öneriler:

  • Yemeklerin malzemelerini önceden hazırlamasınlar, vitamin ve mineraller ısı, ışık, metal teması gibi durumlardan etkilenirler.
  • Sebze ve meyveleri taze iken kullansınlar. Eğer uzun süre dolapta tutmaları gerekiyor ise dondurup o şekilde kullanmayı tercih etsinler.
  • Yemeğin kapağını sürekli açıp kapatmasınlar.
  • Çiğ tüketilebilecek sebzelerin çiğ tüketimini sağlasınlar.
  • Meyvelerin ilaçsız üretim olduğuna eminlerse kabuğu ile tüketmelerini sağlasınlar.
  • Yoğurdun suyunu en kısa sürede tüketmeye çalışsınlar en değerli kısmıdır riboflavinden zengindir.
  • Suda eriyen vitaminler yemeğin suyuna geçtiği için yemekleri çok sulu yapmasınlar mevcut suyunu da tüketsinler.
  • Yağı kızartma yapacak gibi çok fazla koymasınlar yemeklere
  • Kurubaklagillerde fitik asit vardır ve bu asit mineralleri bağlayarak emilimi engeller. Bunu önlemek için 24 saat suda bekletmek hatta mümkünse. İkinci 24 saatte de fermente suda bekletmek en idealidir. Aynı zamanda kurubaklagilleri filizlendirirek tüketirlerse vitamin ve mineral miktarını arttırırlar. Bu filizleri hem salatalarda hem sandviçlerde hem de yemeklerde kullanabilir doğaçlama kendileri yeni ürünler yapabilirler.

Besinlerimizi nasıl saklayalım?

  • Gıdaları dondurarak saklamak vitamin ve mineral kayıplarının en az olduğu yöntem. Kurutma ile bir çok vitaminde kayıplar meydana geliyor.
  • Gıdayı hangi ambalaja koyup muhafaza ettiğiniz çok önemli.
  • Ürünleri saklarken ya da yeni ürün yaparken cam ekipmanlar kullanın.
  • Sirke ve turşu gibi asitli gıdaları özellikle cama koyun. Kağıt bardaklarda et suyu dondurmayın.
Annem Denetimde Gülden Kılınç
Diyetisyen Annem Denetimde kurucusu Gülden Kılınç Doğan.

Diyetisyen Gülden Kılınç Doğan kimdir?

Diyetisyen, doğal yaşam ve beslenme koçu, başdenetçi Gülden Kılınç Doğan hakkında ayrıntılı bilgi için www.guldenkilinc.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Instagram & Facebook:
@annemdenetimde – @guldenkilincsaglikliyasam

Gülden Kılınç Doğan’ın menü danışmanlığını yaptığı ve seminerler ile bilgilerini paylaştığı, çocuklar ve büyükler için mutluluklar sunan Happy Nest Cafe & Kitabevi & Kişisel Gelişim Merkezi‘ni ziyaret etmenizi özellikle öneriyoruz.

Happy Nest hakkında daha fazla bilgi için: www.happynest.com.tr

Fotoğraflar: Halil İbrahim Yaşarsoy – @istanbulukonusuyoruz

PAYLAŞ
Önceki İçerikAile kampı Doğada Çocuk İznik yolcuları hazır mı?
Sonraki İçerikÇocuklara ücretsiz binicilik kursu için Türkiye Jokey Kulübü
Meraklı, paylaşımcı ve esinlendirici olmayı seviyorum. Ekolojik yaşama olan merakım, Türkiye’de ve dünyada organik ürünleri araştırmaya yöneltti beni… 2006 yılında organik ürünleri tüketici ile buluşturan Türkiye'nin ilk e-ticaret sitesinin kurucularındanım. Sağlıklı, çevre dostu, yeşil, organik ve ekolojik ürün üreticileri, çiftçiler, ithalatçılar, tüketiciler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, yayıncılar, yazarlar, akademisyenler ile tanıştım. Öğrendiklerimi paylaşmak istedim ve 2011 yılında “Aslı Dede ile Yeşil Yaşam” radyo programına başladım. “Yeşil yaşam için neler yapabiliriz?” sorusunun cevaplarını konuklarım ile birlikte arıyorum. Çocuklar için yeşil, ekolojik, sürdürülebilir yaşam haberleri ve yararlı bilgilere ulaşabileceğiniz Yesilcocuk.com sitesini yönetiyorum. Karnaval.com radyo BabyJoy'da Yeşil Çocuk programını hazırlayıp sunuyorum. Posta Gazetesi Pazar Postası ekinde "Doğal Yaşam" sayfasını hazırlıyorum. Milliyet - PembeNar.com Aile bölümü Yeşil Çocuk köşesinde yazıyorum. Yeşil, ekolojik, organik, sürdürülebilir yaşam alanında içerik ile pazarlama (text, audio, video), etkinlik, atölye ve sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyorum. Organik yaşamı merak etmeye, öğrendiklerimi paylaşmaya ve esinlendirici olmak için çalışmaya devam ediyorum. Program arşivime ve yazılarıma Yesilinasli.com'dan ulaşabilirsiniz. İÜ SBF Kamu Yönetimi lisans, İÜ SBE Tanıtım Halkla İlişkiler yüksek lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarında vekil ilkokul öğretmenliği yaptım, çocuk tiyatro oyunlarında oynadım. 1996-97 arası ABD’de yaşadım ve GWU Uluslararası Halkla İlişkiler Sertifika Programı’na katıldım. 1993’den bugüne online-offline pazarlama iletişimi ve e-ticaret proje geliştirme alanlarında çalıştım. Bersay İletişim, Futurekids, Doğan Online e-kolay.net, Borusan Elektronik Otomax.com, Hurriyetemlak.com ve Kanz Çocuk Giyim pazarlama iletişimi ve e-ticaret projelerinde görev aldım.

CEVAP VER