Ek gıdaya geçiş için Gıda Mühendisi ve organik sertifikalı sebzeli makarna üreten Makarna Lütfen kurucusu Tuğba Bayburtluoğlu önerilerini paylaştı. Hangi besinlerle ek gıdaya başlayalım? İrmik mi, pirinç unu mu? Alerji riski ve birçok önemli sorunun cevabına değindi.
Bebekler ilk altı ay boyunca D Vitamini hariç, ihtiyaçları olan her şeyi anne sütünden karşılayabiliyor. Altıncı aydan itibaren dış dünya ile tanışmaları, gelişmiş sindirim sistemlerinin yeni gıdaları kaldırabilmesi, beyin gelişimlerini desteklemek için ek gıdaya yumuşak bir geçiş yapılması gerekiyor.
Makarna Lütfen! Kurucusu ve Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu ek gıdaya geçişte panik olunmaması gerektiğini söylüyor. “Ek gıdaya geçiş zamanını doktorunuz bebeğinizin gelişimi açısından değerlendirip size uygun zamanı söyleyecektir. Alıştırmak için 3-5 ay süreniz var. Acele etmenize gerek yok” diyor..
Ek gıdaya geçiş için hangi besinlerle başlayalım?
Tuğba Hanım “İlk etapta bebeğinizi tanıştıracağınız yiyecekler sebze ve meyve püreleri olabilir. Muhallebiler de verebilirsiniz. Glüten yani buğday ürünlerine karşı hassasiyeti olma ihtimali yüzünden birçok ülkede ilk muhallebiler pirinç unu ile yapılır. Bebeğinizin glüten hassasiyeti yoksa irmikli muhallebilere 8. aydan sonra geçebilirsiniz.” diyor.
İrmik mi, pirinç unu mu?
“İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir.” diyen Tuğba Hanım, sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı belirlenen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriyor.
Sebze mi, meyve mi?
Tuğba Hanım “Sebze püresi ek gıdaya geçişte iyi bir alternatif. Meyvelerin çok tatlı olmamasına dikkat edin.” diyor ve ekliyor. “Mevsim sebze ve meyvesi seçin ve çok iyi yıkayın. Sebze ve meyvelerinizi sirkeli suda bekletmek bir çözüm olabilir; ardından iyice duruladıktan sonra kullanabilirsiniz.”
Ek gıdaya geçiş sürecinde Alerji Riski ve 3 gün Kuralı
Gıda Mühendisi Tuğba Hanım “Alerji riski düşük elma gibi meyveler, kabak ve havuç gibi sebzelerle başlayacağınız ek gıdaya geçişte her bir gıda için başlangıçta ayrı bir zaman belirlemeniz önemli. 3 gün bekleme kuralı bebeğinizin besine alerji gösterip göstermeyeceğini anlayabiliriniz.
Örneğin kabaklı ve pirinç unlu sebze çorbası ile başladınız. 3 gün sonra bu çorbaya patates, 3 gün sonra havuç ekleyebilirsiniz. 3 gün içerisinde bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon, bir rahatsızlık ve bir anormallik olmazsa eklediğiniz sebzeyi artık rahatlıkla verebileceğiniz anlamına gelir. Ani gelişebilecek herhangi bir değişiklikte hemen çocuk doktorunuzu arayın ve danışın.” diyor.
2 yaşa kadar tuz ve şeker Dünya Sağlık Örgütü önermiyor
Doktorla bir yaşa kadar tuz ve şekerin böbreklere yük bindirebilme olasılığına karşı kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Kabartma tozu ve karbonat gibi kabartıcıların da bir çeşit tuz olduğunu ve bebeklerin tüketmemesi gerektiğini vurguluyor.
Ek gıdaya geçiş için yoğurt
Yoğurt ve kefir iyi birer ek gıdadır. Evde mayalamayı tercih ederseniz mayalama ortamının ve aletlerinin stemiz ve kalıntısız olmasına dikkat etmelisiniz.
Çok kaynamış sütten daha koyu yoğurt çıksa da sütün fazla kaynaması besin öğelerini azaltacağı için eğer çiğ süt kullanıyorsanız bir taşım kaynatıp hemen mayalamak, eğer pastörize süt kullanıyorsanız sadece mayalama sıcaklığına (yaklaşık elinizin dayanacağı sıcaklıklar) kadar getirip mayalamanız yeterli olacaktır.” diyen Tuğba Hanım evde yoğurt yapan anneleri uyarıyor.
Bebeğimize hangi ayda hangi besinleri verelim?
Domates ülkemizde çok sevilse de alerji yaratabilmesi nedeniyle 8. aydan sonra verilmesi tavsiye ediliyor. Bazı doktorlar alerjik bebekler için 1 yaşa kadar domatesi önermiyor.
1 yaşından küçük bebeklerin bal tüketmesi tehlikeli. Balda çok az miktarlarda bile olsa bulunabilecek bir bakteri, bir yaşından küçük bebeklerin sindirim sistemlerinin kaldıramayacağı bir bakteri.
1 yaşından küçük bebeklere kepekli ürünler verilmemeli. Tahıllardaki kepek, gıdalarla beraber alındığında demir emilimini olumsuz etkilediği için bebek beslenmesinde kepek önerilmiyor. Tam tahıllar, unlar ve tam tahıllı ürünler ortalama %10-15 civarında kepek içerir.
Bebeğinizin ilk tahılları pirinç unu, yulaf unu, irmik ve bunların karışımları olabilir. 8. aydan sonra ruşeym yani buğday özü verebilirsiniz. Son derece besleyicidir. 1 yaşından önce her şey pişirilerek verileceği için muhallebileri, çorbaları koyulaştırmak için irmik yerine rüşeym kullanabilirsiniz. Bebeğinizde demir eksikliği, kansızlık ya da anemik bir durum yoksa 8. aydan sonra tam tahıllı mamalara, çorba ve ekmeklere başlayabilirsiniz.
Ek gıdaya geçiş için seçenekler
Makarnalutfen.com Ek Gıda kategorisinde; “Organik mercimek, nohutlu sebze çorbası, karışık otlu erişte, karışık sebzeli makarna, karışık sebzeli arpa şehriye, bebek tarhanası, bebek ekmeği karışımı, bebek muhallebisi karışımı, kendinden tavuklu tel şehriye, havuçlu bebek çorbası, pancarlı erişte, brokoli ve ıspanaklı makarna, keçiboynuzlu bebek bisküvisi, siyez tarhanası, tuzsuz anne köftesi karışımı” gibi titizlikle hazırlanan ve annelerin güvenle kullandıkları gıdalar bulunuyor.
Daha fazla bilgi için: www.makarnalutfen.com