Erken Çocukluk Dönemi Orman Okulu Etkinlikleri

Erken Çocukluk Dönemi Orman Okulu Etkinlikleri kitabını Psikolojik Danışman Orman Okulu Uygulayıcısı Selma Çakar hazırladı. 32 haftalık etkinliklerin tümü Mili Eğitim Bakanlığı programı ile bütünleştirilmiş.

Erken Çocukluk Dönemi Orman Okulu

Çocukların açık havada ve doğada zaman geçirmesinin öneminin gün geçtikçe daha çok anlaşılması ile birlikte, öğretmenler ve ebeveynlerin Orman OKulu etkinliklerine ilgisi de artıyor.

Orman Okulu Uygulayıcısı Psikolojik Danışman Selma Çakar, bilgil ve deneyimlerin Eğiten Kitap Yayınları’ndan yayınlanan kitabında paylaşıyor. Sınıf dışı eğitim ile ilgili ön bilgiden sonra Türkiye’den uygulama örneklerini anlatıyor. Ve 32 hafta boyunca uygulanabilecek farklı etkinlik önerileri veriyor.

Selma Çakar, etkinliklerin uygulanmasında Orman Lideri veya öğretmenin, Orman Okulu Pedagojisi bilmesi ve bu konuda eğitim almış olmasının önemine değiniyor. Bu nedenle kitabın ilk bölümünde, Sınıf Dışı Eğitim ve Orman Okulu hakkında ayrıntılı bilgiler hazırlamış.

Erken Çocukluk Dönemi Orman Okulu Etkinlikleri kitabında neler var?

“Dünya ve gökyüzü, ormanlar ve tarlalar, göller ve akarsular, dağ ve deniz mükemmel eğitimcilerdir ve bazılarımıza kitaplardan öğrenebileceğimizden daha fazla öğretir.”

Doğadan Hayata yolcuk için rehberlik eden  kitap İngiltere’de yaşamış antropolog ve arkeolog John Lubbock tarafından söylenen bu sözden yola çıkıyor.

Erken Çocukluk Dönemi Orman Okulu

Yazar Selma Çakar kitabı yazma yolcuğunu şöyle anlatıyor.

10 Yaşına kadar ağaç tepelerine tırmanarak hayal kurmak, çınar ağacının kabuklarından yaptığım kayıkları ağacın dibinden geçen küçük akarda kaydırmak ve engebeli tepelerde çimlerden kaymak en keyif aldığım oyunlardı.

8 yaşında olmama rağmen ateş yakmayı ve bıçak kullanmayı bilecek kadar doğa bana öğretmenlik yapmıştı.

Günün sonunda, üstüme sinen çınar yaprakları ve çimen kokusu ile huzurlu uyumak gibisi de yoktu.

Hele çamurla oynamak… Çocuk dünyamın vazgeçilmezlerindendi. Bir kere dokunduğumda, neler neler yapmazdım ki… Çeşit çeşit tabaklar, bardaklar, arabalar ve daha niceleri.

Günümüz çocukları, yaşamın hızı ve karmaşasında imkânsızlıklar ve eğitim sistemi sonucu doğa ile daha geç bağ kuruyor.

Hala toprağa ve çamura dokunmaktan korkan, bir ağaca tırmanamayan çocuklar olduğunu biliyoruz.

Erken Çocukluk Dönemi Orman Okulu
Psikolojik Danışman Orman Okulu Uygulayıcı Yazar Selma Çakar

Kitabımın amacı, çocukların doğa ve doğal ortamlarla bağını güçlendirmek, sonsuz öğrenme kaynaklarına sahip doğanın sunduklarını, öğrenme ve öğretme süreçlerine katmak ve edinilen deneyimleri kalıcı hale getirmek.

32 haftalık olarak hazırlanan etkinlikler, Mili Eğitim Bakanlığının Okul Öncesi Eğitim Programındaki kazanımlar ve göstergeler ile bütünleştirilmiştir.

  • Kitapta aşağıdaki bölümler bulunuyor:

– Sınıf Dışı Eğitim nedir?
– Sınıf Dışı Eğitim Öncüleri
– Cumhuriyet Döneminim İlk Yıllarında Sınıf Dışı Eğitim Örneği Olarak Köy Enstitüleri
– Orman Okulu nedir?
– Türkiye’de Orman Okulu Çalışmaları ve Doğa Temelli Eğitim Veren Kurumlardan Bazıları
– Orman Okulu Temel İlkeleri

CEVAP VER