Gıda israfını önlemek için, tabaklarında kalan yemeklerin ne olduğu konusunda yetişkinlerin çocuklarla konuşması ve davranışları ile örnek olması çok önemli.
Yiyeceklerimizi israf etmeme alışkanlığı aslında geleneklerimizde var, ancak ne yazık ki bu iyi alışkanlık günümüzde hızlı ve çok tüketim ile birlikte unutuluyor.
Restoranlarda yediğimiz yemeklerin kalanı çöpe gidiyor ve böylece ihtiyaçtan fazla gıda üretimine katkıda bulunmuş oluyoruz. Bazı restoranlar kalan yiyecekleri hayvan dostlarımıza veriyor ve bilgisini misafirleri ile de paylaşıyor.
Yurt dışında yaygın olan “eve paket” uygulaması Türkiye’de de görülmeye başladı. Tabağınızda kalan yiyeceği özel hazırlanmış kutularda paket yaptırıp evinize götürebiliyorsunuz. Bu davranış nedense ülkemizde biraz “ayıp” olarak görünüyor, oysa hatırlamak gerekir ki bizim kültürümüzde asıl ayıp olan “israf”.
Gıda israfını önlemek için “Metro Gurme Kutusu” ile paket yaptırabiliyorsunuz
Metro Market gıda kayıplarının boyutları ve önemi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Nisan ayında başladığı Metro Gıda Hareketi çalışmalarına Metro Gurme Kutuları ile devam ediyor.
İstanbul’daki 14 restoranda kullanılmaya başlayan Metro Gurme Kutuları projesinin büyüyerek devam etmesi planlanıyor.
Metro, tüketicileri gıda kayıpları ve atıkları konusunda bilinçlendirmeye yönelik restoran ve kafeler ile işbirliği yapıyor. Sipariş verip tüketemediğiniz ürünleri değerlendirebilmeniz için özel hazırlanmış gurme kutuları sunuluyor. Böylece tabakta kalan yemekleri paket yaptırıp çöpe gitmesine engel olarak başka bir öğünde yiyebiliyor ya da hayvan dostlarımızla paylaşabiliyorsunuz.
İstanbul’da Metro Gurme Kutuları bulabileceğiniz Restoranlar
Ağa Restoran, Alancha, Basta, Feriye Palace, Hacı Apdullah, Kırıntı, Midpoint, Nev Kanyon, Nicole, Osmani, Sahrap Pera, Şahin, Welldone, Yanyalı Fehmi.
Gurme Kutularını yakın zamanda birçok restoranda daha bulabileceksiniz.
Türkiye’de gıda kayıp ve atıklarının durumu
Türkiye’de üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25-40’ının üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğradığı veya satış ve tüketim aşamasında atık haline dönüştüğü belirtiliyor. TÜBİTAK araştırma verilerine göre, en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı 11.6 milyon ton.
Eğer önlemler alınmazsa, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre 2016-2017 döneminde; buğdayda 2 milyon 81 bin, domateste 1 milyon 537 bin, şeker pancarında 642 bin, arpada 563 bin, karpuzda 487 bin, mısırda 378 bin, üzümde 328 bin, elmada 322 bin, biberde 268 bin, patateste 223 bin ton ürün kaybedilecek
Metro Gıda Hareketi nedir?
20 Nisan – 8 Mayıs 2017 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 8. Restoran Haftası kapsamında Türkiye’nin önde gelen 50 şefi ve restoran işletmecisiyle 100’den fazla noktada güç birliği yaparak Metro Gıda Hareketi başlatıldı. Çeşitli etkinlikler, videolar ve tadımlar ile şeflerin ve işletmelerin gıdanın israf olmaması için verdikleri tavsiyeleri farklı kanallardan on binlerce tüketiciyle paylaşıldı.
Daha fazla bilgi için: www.metro-tr.com/deger-yaratan-projeler