Her birey bedenen farklı yapılara sahiptir. Günlük hayatta sarf edilen efor, çalışma ve yaşam koşulları, yaş, sağlık durumu ve mevsimlere göre su ihtiyacımız farklılık gösterir.
Her bedenin fiziksel hacmi ve her beden yapısını suyu kullanma miktarı farklıdır. Kimi beden yapısında su daha çok, kimisinde daha az kullanılır.
“Bir günde ne kadar su içmeliyiz?” sorusunun doğru cevabı, bütün bu etkenler ele alındığında kişiye göre değişiklik gösterir. Her birey günlük su ihtiyacını karşılayacak miktarda su içmelidir.
Su ihtiyacı yaşa göre değişir mi?
Çocukların ve yaşlıların daha fazla su içmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle çocukların ve yaşlıların daha fazla su içmeleri faydalıdır.
Su ihtiyacı gün içerisinde zamana göre değişir mi?
Günümüzde insanlar hayatın monotonlaşması ve makineleşmesi ile “vücudun organ saatini” kullanmayı unuttu. Beynimizde bir susama merkezimiz var. Bedenimizin sesini duyabiliyorsak, en doğru su içme zamanı esasen susama merkezinin sinyali verdiği zamandır. Ancak ne yazık ki, günümüzde ilgimiz çok farklı ve fazla konuya odaklanmış ve dağılmış olduğu için bedenimizin sinyallerinin farkına varamıyoruz.
Aslında “Günde ne kadar ve ne zaman su içmeliyiz?” sorunun cevabını bedenimiz bize verir. Bedenimize kulak vermeyi hatırlamalıyız, bedenizi dinlemeyi yeniden öğrenmeliyiz.
Yemek yerken su içmeli miyiz?
Yemek yerken su içmemeliyiz. Neden? Lokmaları yavaş ve uzun uzun çiğneyip tükürüğümüzle bir püre haline getirip yutmaya hazır hale getiriyoruz ve mide için de bir ön sindirim yapıyoruz. Lokmamımızı yutmak için sudan destek alırsak bu işlemleri engelleriz.
Yemekle birlikte su içersek, mide öz suyunu seyreltmiş olacağımız için midede devam eden sindirimi kısmi olarak engellemiş oluruz. PH değeri oldukça yüksek olan 1-1.5 derecesinde asitlikte olan mide öz suyunun görevi, ağız yolu ile aldığımız gıdaların parçalanamayan kısımlarını parçalamaktır. Mide öz suyu seyrelince bu görevini yeterince yapamayacaktır.
Yemek aralarında ve yemeklerden yarım saat önce, yemeklerden 1 ila 2 saat sonra su içilmesi tavsiye edilir.
Doğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ile radyoda sohbet ettik. Sorularımıza verdiği cevapları dinlemek için Oynatıcı/Player butonuna tıklayın.