Kadıköy Çevre Festivali çocuk etkinlikleri ve “Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve biyolojik çeşitlilik” ana teması ile 31 Mayıs – 3 Haziran tarihlerinde Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleşiyor.
Kadıköy Belediyesi’nin çağrısı ile doğaya emek veren 68 demokratik kitle örgütü, sivil toplum kuruluşu, platform ve inisiyatif festivalde buluşuyor.
Söyleşiler, atölyeler, yarışmalar ve konserlerle dolu festival programında özellikle çocuk etkinliklerine öncelik verilmiş ve okullar da davet edilmiş.
Doğa ile uyum içinde yaşamalıyız
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu geçen yıl söyleşiler ve atölyeler ile festivalin çok ilgil gördüğünü belirterek bu yıl seçilen temayı şöyle açıkladı: “Özellikle Marmara Denizi’ni konuşmak istedik. Balık çeşitliliği her geçen yıl azalıyor. Çevre Festivali’nde yapılacak tartışmaların ve atölyelerin tüm katılımcıların hayatına etki yaratacağına inanıyorum. Doğayla uyum içinde yaşama kültürünü tartışma olanağı bulacağımız festivale herkesi bekliyoruz.”
Kadıköy Çevre Festivali çocuk etkinlikleri
Festival 31 Mayıs Perşembe günü Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda saat 11.00’de açılıyor.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun açılış konuşmasından sonra Çocuk Sanat Merkezi gösterisi olacak.
Ardından Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Takımı’nın çocukları olası afetlere karşı bilinçlendirmek için hazırlayıp oynadığı “Bir Afet Masalı” oyunu sergilenecek.
Parkın her köşesinde renkli atölyeler ve etkinlikler
Kadıköy Çevre Festivali çocuk atölye programında; Limon Ekimi, Tohum Topu Atölyesi ve İleri Dönüşüm Atölyesi gibi pek çok var.
Tohum takası, bez torba yapımı, bisiklet sürüşü, ritim atölyesi, karikatür boyama etkinliği, peynir atölyesi ise her yaştan katılımcıya açık.
Zehirsiz temizlik maddeleri yapımı, taş boyama, kaktüs yetiştiriciliği, saksıda bostan, sirke ve peynir yapımı, kedi evi yapımı da atölyeler arasında yer alıyor.
Yeşil Etkinlik alanında kitap okuma, nefes terapisi, ekolojik okur yazarlık, doğa ve denge atölyesi, kukla gösterisi gibi etkinlikler var.
Kent Bahçeciliği hakkında bilgi alabilir, saksıda bahçe nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Doğa ile ilgili kitaplar, dergiler satın alabilir ağaçların altında okuyabilirsiniz. Bisiklete binmeyi öğrenebilir ya da bisikletinizi tamir edebilirsiniz. Validebağ Savunması’nın “Ödüllü Kadıköy Bilgi Yarışması’na katılabilirsiniz.
Aris Deniz Kalay ve İris Naz Kalay’ın “İnadına Yaşamak” ve Suadiye Fotoğraf Topluluğu “Marmara’da Son Nefes” Fotoğraf Sergisi festival alanında yer alacak.
Kadıköy Belediyesi Karitatür Evi’nin Marmara Denizi’nde kirliliğe dikkat çekmek için hazırladığı karikatürleri de alanda görebilirsiniz. Festivalin ikinci günü ise Kısa Film Kolektifi’nin film gösterimi var.
Kanal İstanbul da tartışılacak
İki ayrı alanda gerçekleşecek kent, yaşam, deniz, beslenme söyleşilerine katılabilirsiniz.
Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen ve doğa için çalışan 68 standı dolaşıp bilgi alabilir, sohbet edebilir, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.
2 Haziran Cumartesi günü Kadıköy Çevre Festivali’nin en hareketli olduğu günlerden biri olacak. Prof. Dr. Haluk Gerçek, Dr. Duygu Erten, Gila Benmayor ve Esat Temimhan’ın konuşmacı olarak katılacağı “Kadıköy’ün Dönüşümünde Yeşil Bina ve Ulaşımın Önemi” paneli ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından organize edilen “Bütün Boyutları ile Kanal İstanbul Paneli” günün önemli söyleşilerinden olacak. “Mega Projelerin Kuzey Ormanlarına Etkisi”, “Karadeniz’in Vahşi Maden Projeleri”, “Permakültür Şehirde” Cumartesi günü yapılacak söyleşiler arasında bulunuyor.
Denizlerimizi konuşalım
İki alanda söyleşilerin olacağı festivale Zeliha Sunal “Ambalaj Atıkları Çöp Değildir”, Şafak Pavey “Doğal Kaynaklar ve Çevre Politikaları” başlıklarıyla konuk olacak.
Pazar günü “Geçmişten Geleceğe Denizlerimiz” konulu söyleşiye Prof. Dr. Saadet Karakulak (İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekan Yard), Gökhan Karakaş (Milliyet Gazetesi Muhabiri), Serco Ekşiyan, Kenan Gedikli (Geleneksel Balıkçılık Derneği), Metin Karadağ (Derinlere Saygı Dalış Topluluğu Başkanı) ve İlyas Torlak (İstanbul Balık Üreticileri Koop. Başkanı) katılıyor. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu katlımı ile “Çevre Hakkı” ve farklı katılımcılarla “Sağlıklı Yaşam ve Beslenme”, “Hava Nasıl Buralarda?”, “İki Pedal Bir Kent” gibi iklim, gıda, kent konulu söyleşiler yapılacak.
Pinhani konseri var
Festival alanında her gün müzik sesleri yükselecek. Gün boyu müzik ve piyano dinletilerinin düzenleneceği festivalde Sade Kaave, Çağdaş Müzik Topluluğu, Zeytin gibi müzik toplulukları sahne alacak. Sevilen müzik gurubu Pinhani Cumartesi akşamı konser verecek.
Festivale katılan Sivil Toplum Kuruluşları
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kadıköy Kent Konseyi, Kuzey Ormanları Savunması, Yeryüzü Derneği, ALİKEV Vakfı, Karadeniz İsyandadır Platformu, Ordu Çevre Derneği, Kadıköy Kent Dayanışması, Bergama Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası gibi pek çok yaşam ve doğa savunucusunun yer aldığı festivalde hemen hemen her standda atölyeler var.
Festivalin kardeş şehir Kreuzberg
Kadıköy Çevre Festivali’nin bu yıl yurtdışından da misafirleri olacak. Kadıköy Belediyesi’nin kardeş şehri Kreuzberg Belediyesi’nden bir ekip festivali ziyaret edecek.
Festival ile ilgili ayrıntılı ilgi için: http://cevrefestivali.kadikoy.bel.tr