Karbon ayak izi Form Kolejleri fakındalık hareketi

Karbon ayak izi fakındalık hareketi ile Form Kolejleri sürdürülebilir gelecek için çalışıyor. Karbon Dedektifi öğrenciler proje geliştirirken, yönetim de okul binaları için yeşil çözümler üretecek. 2020’ye kadar tüm kampüslerde karbon ayak izininin yarıya inmesi hedefleniyor.

karbon ayak izi

Türkiye’nin “doğal kaynakların kendi yenilenebilme” hızından daha fazla tükettiğine değinen Form Kolejleri, gezegenimizin geleceği için harekete geçti.

Ekolojik dengenin sağlanmasında öncelik “karbon ayak izi” azaltıcı önlemler almak. Birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü olarak tanımlanan “karbon ayak izi” iki ana unsur ile oluşuyor.

Bunlardan ilki, enerji tüketimi ve ulaşımda fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsü olan, birincil ayak izi. Diğeri ise, kullandığımız ürünlerin imalatı ve bozulmasıyla oluşan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsü, ikincil ayak izi.

1.5 gezegene ihtiyacımız olacaktı

Çevre bilincinin gelişmesi için yapılacak çalışmalarının önemini belirten Form Koleji yetkilileri 2012 yılında yayınlanan Türkiye’nin Ekolojik Ayakizi Raporu’ndaki şu bilgiye dikkat çekiyor:

“2007 yılında Türkiye’de kişi başına düşen tüketimin Ekolojik Ayak İzi 2,7 kha ile kişi başına küresel biyolojik kapasitenin yüzde 50 üzerindeydi. Dünyadaki herkes ortalama bir Türkiye vatandaşı kadar tüketim yapsaydı 1.5 gezegene ihtiyacımız olacaktı.

Önce birey, sonra aile ve eğitim kurumu olarak gezegenimizin geleceği için harekete geçmek zorundayız. Bunun kolay olmayacağını ve tüm okullarda tek yöntemin çözüm olarak uygulanamayacağını biliyoruz. Bölgesel farklılıklar ve yerel yönetimlerin de desteğiyle farkındalık oluşturabiliriz. Okullarımızdaki uygulamaları, öncelikle bölge devlet okulları sonrasında ise özel okullarda paylaşmak için işbirlikleri geliştirmek istiyoruz.”

Sürdürülebilir gelecek için Form Kolejleri neler yapacak?

Form Kolejleri, kurucu ve okul yöneticilerinin desteği ve kararlı bir eylem ile okullardaki karbon ayak izini 2020’ye kadar yarıya indirmeyi hedefliyor. Öncelikli hedef, kampüslerin bulunduğu İstanbul, İzmir ve Kocaeli (Gebze) bölgelerinde konuya dikkat çekerek tüm eğitim kurumlarında bir farkındalık oluşturmak.

Okullarda karbon ayak izi azaltmaya yönelik projelere odaklanılacağını belirten Form Koleji yetkilileri izlenecek yolları şöyle açıklıyor:

Öğrencileri dahil ediyoruz

“Karbon Dedektifleri” proje yarışması ile; öğrenciler enerji sayaçlarını okuyacak, enerji tüketimini izleyecek ve tüketimi azaltmak için çözüm önerileri geliştirecek.

Satın almanın gücünü kullanıyoruz

Öğrencilerimizin satın alma davranışları ile ilgili farkındalık oluşturuyoruz. Enerji tasarruflu elektronik aletler, Türkiye’de üretilen kıyafetler, beslenme alışkanlıkları, geri dönüşümlü ürünler tüketilmesine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz.

Okul binalarımız için yeşil çözümler üretiyoruz

Yağmur sularının depolanması, enerji tasarruflu ampuller, su tüketiminin azaltılması, tüm eğitim alanlarının doğal aydınlatılmasına yönelik mimari önlemler, bina yapı malzemelerinin kalitesi ve tüm bu süreçlerin sertifikalandırılması temel hedeflerimiz arasında bulunuyor.

Okul Gezileri

Seyahatlerde tren tercih etmek, okul bölgelerinde bisiklet kiralama alanları oluşturmak, kiralık araçlarda hibrit araca yönelmek gibi yöntemler kullanacağız.

Karbon ayak izi azaltmak için

Form Kolejleri’nin karbon ayak izi azaltmak için önerdiği bazı önlemler ise şöyle:

Elektrik: Yenilenebilir enerji kullanın.

Isınma: Güneş enerjisi kullanın; bu yolla doğalgaz faturanızı yılda yüzde 70 oranında azaltabilirsiniz.

Ulaşım: Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanın. Yerel otobüs hizmetlerini öğrenin ve kullanın.

Araba: Paylaşın. Yolculuk ayak izinizi azaltmak için işe giderken arabanızı paylaşabilirsiniz.

İkincil ayak izini azaltmak için

Satın aldığınız ürünlerin nerelerde üretildiğini ve üretimde hangi maddelerin kullanıldığını göz önüne alın. İmalat ya da nakliyesinde yüksek emisyon olan ürünlerden mümkün olduğunca kaçının.

Şişe Suyu: Eğer şişe üzerinde volkanik kaynaklardan geldiği konusunda bir ibare varsa, uzak bir yerden ithal edildiğinden emin olabilirsiniz. Suyun nakliyesinin Karbon Ayak İzini hayal edin. Bir de buna şişeleme ve/veya geri dönüşümden kaynaklanan emisyonları ekleyin.

Uzak mesafelerden gelen yiyecekler, içecekler: Marketten satın aldığınız yiyeceklerin hangi ülkeden geldiğini anlamak için etiketine bakın. Mevsiminde ve yerel üretilmiş ürünleri tercih edin. Mümkünse meyve ve sebzelerinizi bahçenizde yetiştirin. Bir elma ağacı diktiğinizde hem meyveniz olur, hem de o ağaç atmosferdeki karbon miktarının azaltılmasına katkıda bulunur.

Uzak ülkelerden gelen elbiseler: Satın almadan önce elbiselerin etiketlerini kontrol edin. Türkiye’de ve yaşadığınız yere yakın üretilen yerel ürünleri tercih edin.

Fazla ambalajlanmış ürünler: Gereğinden fazla ambalajlanmış ürün ve hizmetlerden uzak durmaya çalışın.

Daha fazla bilgi için: www.formkolejleri.com

CEVAP VER