Kusursuz çocuk yetiştirmek mümkün mü? Ebeveynler hata yapmaktan neden korkuyor? “Kusursuz bir dünya normal değildir. Hayat içinde kusurlar, hatalar da barındırır. Kusursuz yaşam hedefi, çocukların hayatın olağan akışını algılamasını önler.” diyor Organik Çocuklar kitabı yazarı Psikolog Hüseyin Abay.
Psikolog Yazar Hüseyin Abay ile radyoda konuştuk. Dinlemek için yukarıdaki Oynatıcı/Player butonuna tıklayın.
Organik olmayan elmaların hepsi kusursuz görünür, hepsi birbirine benzer. Buradan hareketle, hayat da içinde kusurlar barındırır. İnsanlar mükemmel ve kusursuz değildir. Kusursuz çocuk yetiştime yöntemi olamaz, kusuruz çocuk da olamaz.
Pedagojide “mükemmel insan yetiştirmek” anlayışı ile hareket etmek, çocuklarda daha çok soruna yol açabilir.
Organik Çocuk fikrinin ana ilkelerinden biri şudur: Normal yaşam içinde ihmal veya telafi edebileceğimiz, bireyi geliştiren bir hata payı vardır. Normal olanı budur. Hatalar sürekli ve çoğunluk olduğunda sorun olur.
Kusursuz çocuk yetiştirmek için uğraşan daha çok hata yapıyor
Hataları çok büyütmemek lazım. Anne babalar sürekli “hiç hata yapmamaya” çalışıyor. En küçük bir yanlış yapınca çocuklarının travma geçireceğini, gelecekte hayatında büyük etkisi olacağını düşünüyorlar. Anne baba yanlış yapabilir.
Bilimsel bilgiler değerlidir elbette, ama unutmayalım ki çocuk yetiştirmek doğal hayatın içinde vardır. Laboratuvarda bakteri üretmiyoruz, çok steril olmamıza gerek yok. Çocuk yetiştirmek daha çok gözleme ve sezgiye dayanır. Kitap ve bilim çok etkili olsaydı, kitap yazarlarının ya da pedagogların çocuklarının “kusursuz” olması gerekirdi.
Kusursuz çocuk yetiştirmek için kaygılanan ebeveynler gerilim içine girerek daha çok hata yapıyor. Biraz rahat olalım lütfen. İnsan hata yaparak öğrenir.
Organik Çocuklar kitabı hakkında
Günümüz pedagojisinin aşırı hassaslaştırdığı anne babalar, “Acaba hata mı yapıyorum? Çocuk neden böyle yaptı? Bir sorunu mu var?” diyerek sürekli bir tedirginlik içerisinde çocuklarını gözlemliyor ve müdahale ediyor. Bu da çocuklarıyla doğal bir ilişki yaşamalarını ve çocukların normal yetişmesini engelliyor.
Siz de kendinizi ve çocuğunuzu; günümüzün aşırı kaygı yaratıcı ve tedirgin edici hormonlu pedagojisinden kurtarıp doğal anne baba tutumlarınızı ve sağduyunuzu birkaç evrensel pedagojik tutumla bilinçlendirip sağlıklı ve normal çocuklar yetiştirmek istiyorsanız, “Organik Çocuklar” kitabını öneriyoruz.
Organik çocuklar; çocuk eğitimi konusunu akademik teorik ayrıntıdan ve abartıdan kurtarıp en temel anne baba tutumlarını ön plana çıkartarak sade bir dille yazılmış. Çok sayıda güncel örnekle sorunları ve çözümleri net olarak görmenize yardımcı oluyor.
Psikolog Hüseyin Abay hakkında
Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 2002 yılında mezun olduktan sonra çocuk, ergen ve ailelerle çalışmaya başladı. 10 yıl özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ve anaokullarında engelli ve normal gelişim gösteren çocukların yaşadıkları sorunlara yönelik çalışmalarının yanı sıra, ailelere bireysel ve grup danışmanlık hizmeti sundu.
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruhsağlığı Kliniğinde konsültasyonlara katıldı.
Farklı sosyo-ekonomik ve kültürel gruplardan çocuk ve aileler ile çalışma fırsatı buldu. Çocuk eğitiminde; uzmanların, eğitimcilerin ve anne-babaların aşırı hassas ve tedirgin hale geldiğini, doğallıktan uzaklaştıklarını gördü. Bu çocuk yetiştirme anlayışının, nevrotik özellikleri ağır basan bireylerin çoğunlukta olduğu bir toplumsal yapı oluşturduğunu gözlemledi.
Çocuk yetiştirmenin ve çocuk olmanın doğallığına ve yaşamın gerçekliğine vurgu yapan, çocuk yetiştirme sürecini yaşamın gerçekliği ve doğallığı içerisinde anlayan ve anlatan, “Organik Çocuklar” adını verdiği bakış açısı ile yeni bir anlayış sundu. Uzman psikolog Elmas Gülcan Atalar ile birlikte Organik Çocuklar kitabını hazırladı.
2010 yılında arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Psikoloji Ankara Davranış Değiştirme ve Kazandırma Merkezinde; çocuk, ergen ve aile odaklı terapi çalışmalarını sürdürüyor.
Çalışmalarını; Organik Terapi, Davranışçı Yaklaşım ve Stratejik Aile Terapisi teknikleri çerçevesinde yürütüyor.
Daha fazla bilgi için www.organikcocuklar.com