Mevsim değişikliği hastalıkları için bedenimizi nasıl hazırlayalım? Isı değişiklikleri ile artan hastalıklardan korunmak için neler yapabiliriz? Doğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ile radyoda sohbet ettik. Dinlemek için aşağıdaki Oynatıcı/Player butonuna tıklayın.
Sıcak mevsimden soğuk mevsime geçtiğimiz bu günlerde daha dirençli kalmak için neler yapmamız gerektiğini Doğal Tıp Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Şaduman Karaca’ya sorduk.
Doğal Tıp felsefesi gereği, bu sorumuzu da bütünsel bir yaklaşımla cevaplayan Şaduman Karaca neler söyledi?
Mevsim değişikliği hastalıkları korunma yolları: Giysiler ile bedenin ısı farkı uyumuna yardımcı olalım
Sıcak mevsimden soğuk mevsime geçerken, havanın soğuma hızıyla bedenimizin bu sıcaklık düşüşüne adaptasyonunun aynı olmaması geçiş mevsiminde yaşadığımız üşütme ile birlikte nezle, boğaz ağrısı, öksürük, bademciklerin iltihaplanmasına yol açıyor.
Havadaki ısı değişikliği ile bedenimizin bu ısı değişikliğine uyum süreci, kıştan yaza girerken de benzer hastalıklara ve bahar yorgunluğuna neden olur.
Hastalıkların en önemli önlemlerden biri olan bedenimizin henüz oluşturamadığı ısı korumasını giysilerle sağlamaktır. Havanın güneşli olduğu günlerde de, artık yaz mevsiminin bittiğini hatırlayıp giydiklerimize dikkat etmeliyiz.
Bu mevsimde dışarıda kısa kollu ve ince giysiler ile dolaşmak, soğuk algınlığına davetiye çıkarmak demektir, çünkü hava soğudu bunu kabul edelim.
Mevsim değişikliği hastalıkları korunma yolları: Enerji Üretelim
Giysi ile ısı değişikliğine yönelik bedenimize destek verirken, enerjimizi korumuş oluyoruz. Bu dönemde bedensel hareketliliği artırarak enerji üreterek de bedenimizi desteklemeliyiz.
Açık havada uygun giysiler ile yürüyüşler bunun için önerilebilir. Ayrıca bu dönemde su ile ısıtıcı uygulamalar çok etkili olur. Sıcak banyolar, hamam, sıcak-soğuk değişmeli duşlar gibi enerjiyi açığa çıkarmamımızı destekleyici yöntemler uygulanabilir.
Mevsim değişikliği hastalıkları korunma yolları: Beslenme ile destek olalım
Yaz sebzeleri yavaş yavaş bırakılmalı ve mevsime uygun beslenmeye geçiş yapmalıyız. Örneğin artık bedenimiz kahvaltıda çiğ domates yemek istemez. Domates yaz beslenmesine yönelik bir sebzedir. Yemeklerde bir süre daha çiğ domates kullanılabilir ancak taze domates yemeye sıcak mevsime geçene kadar ara vermekte fayda var.
Isıtıcı, harekete geçirici ve kalori verici gıdalara geçiş yapmak uygun olur. Mutfaklarımızda baharata daha fazla yer vererek geçiş mevsiminde baharatların ısıtıcı etkisinden faydalanılabilir.
Pişirdiğimiz gıdalarda daha fazla baharata, içeceklerimizde ise ısıtıcı etkisi olan çaylara yer veriyoruz.
Isıtıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için zencefilli çaylar tercih edilebilir. Doğu fitoterapi uygulamasına göre, zencefili yumru olduğu için doğrudan kaynatabiliriz. Kuru zencefil yumrusunu doğrudan kaynatabiliriz. Taze zencefili ise, çok ince yapraklar şeklinde dilimleyerek kaynatıp, bal ve limon ekleyerek içebiliriz.
Geleneksel içeceğimiz olan siyah çayın ve ayrıca nane çayının serinletici etkisi vardır. Serinleten bir içecek içiyorsak, enerji verici ısıtıcı hale getirmek için çayın içine zencefil, kakule, tarçın, karanfil gibi baharatlar ekleyebiliriz. Kakule meyvesini havanda hafif çatlatıp kullanıyoruz. Bir demlik çaya bir kakule meyvesi eklerseniz ısıtıcı etkisi olur.
Kahve de serinletici bir içecektir. Kahvenin ısıtıcı olması için de yine kakule, tarçın, zencefil, karanfil baharatları eklenerek içilmesi tavsiye edilir.
Isıtıcı baharatlar aynı zamanda çok keskindir ve kullanırken dikkatli olmalıyız. Fitoterapiye göre, ateşleyici özellikteki baharatları dengeliyiciler ile kullanmak gerekir. Örneğin zencefil çok keskin bir bitkidir ve tek başına kullanılması zordur. Böbrekleri hassas, böbrek rahatsızlığı ve böbrek iltihabı olan kişilere zencefil kullanmaması önerilir.
Yiyeceklerimizde soğan ve sarımsağa ağırlık vermeye başlamalıyız. Soğan ve sarımsak kükürt içerir ve kükürt içeren yiyecekler harekete geçirirler. Sarımsak kokusunu gidermek için beraberinde maydonoz yememiz etkili olur.
Doğal Tıp Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Şaduman Karaca ile Yeşil Yaşam radyo programında yaptığımız sohbeti dinlemek için yukarıdaki Oynatıcı/Player butonuna tıklayın.
Aslı Dede ile Yeşil Yaşam program arşivi için: www.yesilinasli.com