Organik Çocuklar kitabının yazarı Psikolog Hüseyin Abay “Ebeveynler sürekli bir kaygı içerisinde, doğallıklarını kaybedip daha fazla hata yapıyor ve çocuklarıyla ilişkilerinin normalliği zedeleniyor.” diyor.
Ve ekliyor “Kusursuz bir dünya normal değildir. Hayat içinde kusurlar, hatalar da barındırır. Kusursuz yaşam hedefi çocukların hayatın olağan akışını algılamasını önler.”
Psikolog Yazar Hüseyin Abay ile radyoda konuştuk. Dinlemek için yukarıdaki Oynatıcı/Player butonuna tıklayın.
Organik çocuklar deyince ne anlayalım?
Organik Çocuk ne demek? Organik tarım denildiğinde geleneksel yöntemlerle üretim akla geliyor. Yazar geleneksel yöntemlerle çocuk yetiştirmekten mi söz ediyor? diye Psikolog Hüseyin Abay’a sorduk:
“Eski katı geleneksel yöntemlerden söz etmiyorum. Organik üründe şekil olarak kusursuzluk aranmaz, elma kurtlu olabilir. Anne babanın doğasında çocuk yetiştirmek var. Annelik ve babalıkta sezgilerimize mi kulak verelim.
Günümüz pedagojik anlayışı anne-babayı çok abartılı bir şekilde kaygılandırıyor. En iyi, en doğru anne baba ve çocuk olmak düşüncesi kaygı yaratıyor. “Son günlerde çocuğum burnunu karıştıyor, acaba neden? Çocuğum çok hareketli acaba hiperaktif mi? Çocuğum çok sakin, acaba depresyonda mı?” diye bize başvuranlar oluyor.
Çocuk yetiştirme ile ilgili bazı kitaplarda gelişim dönemleri belirtilir, çocuğun yaşa göre davranış ve tutumları anlatılır. “Çocuğum 4 yaşında ve bu şekilde davranmıyor”, diye kaygılanmaya gerek yok. Bu bilgiler anne babanın kafasını karıştırıyor. Çocuk büyürken görürsünüz ne yaptığını.”
Çocuk neden ağlar? Ağlayınca ne yapalım?
“3 yaşında çocuğu olan bir arkadaşımın eğitimci olan eşi “3 yaşına kadar çocukları ağlatmayın.” diyorlar demişti bana. Bu gerçek dışı bir durum. Çocuğu 3 yaşına kadar ağlatmamaya çalışırsanız, o çocuk hem daha çok ağlar hem de gelecekte sorun yaşar.
Ağlamak hep kötü bir davranış olarak yorumlanır. Ağlamanın bir fonksiyonu vardır. Çocuk ağlayınca rahatlar. Koyduğunuz bir kural vardır, ona uymak istemediği için ağlar. İstediği bir şey vardır vermiyorsunuzdur, onun için ağlar. Bu ağlama aslında öğretici ve geliştirici bir ağlamadır. İstediği şeyi verirseniz, benzer durumda daha fazlasını ister, beklemeyi ve isteklerini ertelemeyi öğrenemez. Ağladığında istediğini yapmazsanız, ağlamanın bir işe yaramadığını öğrenir. Yetişkin olduğunda istekleri ve sorunlarına nasıl çözüm arayacağı konusunda gelişemez, olgunlaşamaz.”
Organik Çocuklar kitabı hakkında
Günümüz pedagojisinin aşırı hassaslaştırdığı anne babalar, “Acaba hata mı yapıyorum? Çocuk neden böyle yaptı? Bir sorunu mu var?” diyerek sürekli bir tedirginlik içerisinde çocuklarını gözlemliyor ve müdahale ediyor. Bu da çocuklarıyla doğal bir ilişki yaşamalarını ve çocukların normal yetişmesini engelliyor.
Siz de kendinizi ve çocuğunuzu; günümüzün aşırı kaygı yaratıcı ve tedirgin edici hormonlu pedagojisinden kurtarıp doğal anne baba tutumlarınızı ve sağduyunuzu birkaç evrensel pedagojik tutumla bilinçlendirip sağlıklı ve normal çocuklar yetiştirmek istiyorsanız, “Organik Çocuklar” kitabını öneriyoruz.
Organik çocuklar; çocuk eğitimi konusunu akademik teorik ayrıntıdan ve abartıdan kurtarıp en temel anne baba tutumlarını ön plana çıkartarak sade bir dille yazılmış. Çok sayıda güncel örnekle sorunları ve çözümleri net olarak görmenize yardımcı oluyor.
Psikolog Hüseyin Abay hakkında
Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 2002 yılında mezun olduktan sonra çocuk, ergen ve ailelerle çalışmaya başladı. 10 yıl özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ve anaokullarında engelli ve normal gelişim gösteren çocukların yaşadıkları sorunlara yönelik çalışmalarının yanı sıra, ailelere bireysel ve grup danışmanlık hizmeti sundu.
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruhsağlığı Kliniğinde konsültasyonlara katıldı.
Farklı sosyo-ekonomik ve kültürel gruplardan çocuk ve aileler ile çalışma fırsatı buldu. Çocuk eğitiminde; uzmanların, eğitimcilerin ve anne-babaların aşırı hassas ve tedirgin hale geldiğini, doğallıktan uzaklaştıklarını gördü. Bu çocuk yetiştirme anlayışının, nevrotik özellikleri ağır basan bireylerin çoğunlukta olduğu bir toplumsal yapı oluşturduğunu gözlemledi.
Çocuk yetiştirmenin ve çocuk olmanın doğallığına ve yaşamın gerçekliğine vurgu yapan, çocuk yetiştirme sürecini yaşamın gerçekliği ve doğallığı içerisinde anlayan ve anlatan, “Organik Çocuklar” adını verdiği bakış açısı ile yeni bir anlayış sundu. Uzman psikolog Elmas Gülcan Atalar ile birlikte Organik Çocuklar kitabını hazırladı.
2010 yılında arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Psikoloji Ankara Davranış Değiştirme ve Kazandırma Merkezinde; çocuk, ergen ve aile odaklı terapi çalışmalarını sürdürüyor.
Çalışmalarını; Organik Terapi, Davranışçı Yaklaşım ve Stratejik Aile Terapisi teknikleri çerçevesinde yürütüyor.
Daha fazla bilgi için www.organikcocuklar.com