Organik et tavuk yumurta süt ürünlerinin farkı nedir?

Organik et tavuk yumurta süt ürünlerinin organik olmayanlardan ne farkı var? Organik olduğunu nasıl anlayacağız? Sertifika alma süreci nasıl işliyor?

Organik et tavuk yumurta süt

Besinler bizim ilaçlarımız. İyi beslenerek, hareket ederek, zihin bahçemizi temiz tutarak sağlığımızı korumak hepimizin birincil görevi. Bunlara dikkat etmeyip, hasta olduğumuzda tüm sorumluluğu doktorlara verip, bizi iyileştirmelerini beklemek doğru olmasa gerek.

İyi besin, bol hareket ve duru zihin ile pek çok hastalıktan korunmak ve kurtulmak mümkün. İlk once biz kendi hekimimiz olalım. Araştıralım, öğrenelim ve uygulamaya çalışalım.

Sağlıklı besinleri araştırdığımızda, “organik tarım” ürünleri ile karşılaşıyoruz. Besinlerin, tohumdan soframıza gelinceye kadar, bize zarar vermeyecek süreçlerden geçmesi önemli. Organik tarım yöntemi ile gıdalar, yerli ve/veya GDO’suz tohumdan, kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan, çevre-doğa-insan dostu koşullarda üretiliyor.

Organik olduğunu nereden bileceğiz?

Organik tarım yeni bir kavram gibi görünse de, aslında ninelerimizin dedelerimizin kullandığı geleneksel yöntemler ile üretim yapılıyor. Elbette kimyasal ilaç ve gübrelerin tarıma girmediği yıllardan söz ediyoruz.

Türkiye’de organik sertifikalı ürün pazarında çalışmaya başladığım 2006 yılında, bana en çok sorulan soru şu oluyordu: “E peki nereden bileceğiz gerçekten organik olduğunu?”

Güvensizlikle sorulan bu soruya cevabım: “Bu ürünlerin hangi koşullarda yetiştiğini belgeleyen sertifikaları var. Marketlerdeki ambalajlı ürünleri, içindekiler bölümünü bile okumadan ve üretim koşullarını sorgulamadan gönül rahatlığı ile ve güvenerek alıyorsunuz. E peki, sağlıklı ürünleri soframıza getirmek için zor yolu seçen ve organik sertifika alan firmaların ürünlerinden neden bu kadar kuşku duyuyorsunuz?”

Organik et tavuk yumurta süt hangi koşullarda organik sertifika alabiliyor?

Bebeğimiz olacağını öğrenince başlıyoruz sağlıklı besinleri araştırmaya. Bebeğimizin dünyaya gelişi ile birlikte “beslenme” en önemli gündemimiz oluyor.

Organik tarım ile yetişen ürünler hakkında genel bilgimiz var, ama organik hayvancılık yeterince anlatılmıyor ya da anlaşılamıyor.

Organik hayvancılığın farkını Gıda Mühendisi ve Orvital Kurucu Ortağı Muharrem Doğan’a sordum. Doğal ve köy ürünleri ile organik üretimi karıştırmamak gerektiğini belirten Doğan, “Organik ürünleri konvansiyonel ve doğal adı altında üretilen ürünlerden farklılaştıran en temel konu; toplum sağlığını koruyan Ar-Ge süreçleri, hayvan refahını ön planda tutan üretim anlayışı ve denetlemedir. Organik sertifikalı üretimde, nitrat ve fosfat tuzu kullanılmayan, antibiyotik, GDO, yapay gübre, hormon ve bunun gibi sağlığa zararlı maddeler içermeyen bir üretim sözkonudur.” diyor.

Organik süt için kaç nesil takip ediliyor?

Hipp Organik Ülke Müdürü Mustafa Karık; “Organik süt için hayvanın 5 nesil boyunca organik hayvancılık kurallarına uygun yetiştirilmesi gerekiyor. Hayvan hastalanır ve zincir kırılırsa, süreç sıfırlanıyor ve yeniden başlıyor. Organik süt üretimi ve organik hayvancılık oldukça zor, alıcıların organik tarım ve hayvancılık ürünleri üreticisine desteği önemli.” diyor.

Organik et tavuk yumurta süt alırken nelere dikkat edelim?

Et, tavuk, süt ve yumurtaya nasıl güveneceğiz? Alışveriş yaparken nelere dikkat edeceğiz? Gıda Mühendisi ve Orvital Kurucu Ortağı Muharrem Doğan “Organik ürünlerde önemli olan denetlemedir. Her organik ürünün temin edildiği hayvanın izlenebilirliği çok önemli. Hayvanın organik beslenmesi kadar yetiştiği toprağın ve yaşadığı kümesin de organik sertifikalı olması gerekiyor. Organik üretim, paket üzerindeki seri numarası ile hayvandan toprağa kadar üretimin seceresini size sunuyor. Tüketicilerimizin sertifikalar ve üretim secereleri konusunda hassas olmaları gerekiyor.” diyerek bizi aldığımız ürünü incelemeye davet ediyor.

Güvene dayalı seçim yapalım

2006 yılında bana sorulan bir başka soru da şuydu: “Sertifikasyon ürünün fiyatına yansıyor. Köylülerden almak daha iyi değil mi?” O zaman diyordum ki: “Eğer köylümüzün kullandığı tohumu ve üretim koşullarını biliyor ve güveniyorsanız, elbette tercih edin. Ancak bunun denetimini kim yapıyor ve garantisini size kim veriyor? Emin olamıyorsanız, sertifikalı ürünleri tercih etmek daha iyi görünüyor.”

Bugün de aynı şeyi düşünüyor ve söylüyorum: Üreticinizi tanıyor ve üretim süreçleri konusunda güveniyorsanız, karar sizin.

Bir de şu belirmekte fayda var: 2017 yılına geldiğimizde, bilinçlenme ile birlikte organik sertifikalı ürün alıcısı, üreticisi ve ürün çeşitleri arttı. Fiyatlar da 2006 yılına göre daha düşük duruma geldi.

Sağlımızı korumanın sorumluluğunu alalım

Doğaya ve canlılara zarar vermeyen üretim yöntemlerini ve ürünleri destekleyelim. Satın alırken seçimlerimize dikkat edelim.

Ve en önemlisi: Sağlığımızı korumak ve hastalanmamak bizim birincil görevimiz, lütfen bunu unutmayalım. Sağlığımızdan ilk önce biz sorumluyuz.

Daha fazla bilgi için: 

Orvital Organik: www.orvital.com.tr – Hipp Organik: www.hipp.com.tr

PAYLAŞ
Önceki İçerikGenç izci adayları için Başakşehir İzcilik Kampı
Sonraki İçerikÇikolatalı sütsüz dondurma, süt alerjisi olanlar ve veganlar için
Meraklı, paylaşımcı ve esinlendirici olmayı seviyorum. Ekolojik yaşama olan merakım, Türkiye’de ve dünyada organik ürünleri araştırmaya yöneltti beni… 2006 yılında organik ürünleri tüketici ile buluşturan Türkiye'nin ilk e-ticaret sitesinin kurucularındanım. Sağlıklı, çevre dostu, yeşil, organik ve ekolojik ürün üreticileri, çiftçiler, ithalatçılar, tüketiciler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, yayıncılar, yazarlar, akademisyenler ile tanıştım. Öğrendiklerimi paylaşmak istedim ve 2011 yılında “Aslı Dede ile Yeşil Yaşam” radyo programına başladım. “Yeşil yaşam için neler yapabiliriz?” sorusunun cevaplarını konuklarım ile birlikte arıyorum. Çocuklar için yeşil, ekolojik, sürdürülebilir yaşam haberleri ve yararlı bilgilere ulaşabileceğiniz Yesilcocuk.com sitesini yönetiyorum. Karnaval.com radyo BabyJoy'da Yeşil Çocuk programını hazırlayıp sunuyorum. Posta Gazetesi Pazar Postası ekinde "Doğal Yaşam" sayfasını hazırlıyorum. Milliyet - PembeNar.com Aile bölümü Yeşil Çocuk köşesinde yazıyorum. Yeşil, ekolojik, organik, sürdürülebilir yaşam alanında içerik ile pazarlama (text, audio, video), etkinlik, atölye ve sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyorum. Organik yaşamı merak etmeye, öğrendiklerimi paylaşmaya ve esinlendirici olmak için çalışmaya devam ediyorum. Program arşivime ve yazılarıma Yesilinasli.com'dan ulaşabilirsiniz. İÜ SBF Kamu Yönetimi lisans, İÜ SBE Tanıtım Halkla İlişkiler yüksek lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarında vekil ilkokul öğretmenliği yaptım, çocuk tiyatro oyunlarında oynadım. 1996-97 arası ABD’de yaşadım ve GWU Uluslararası Halkla İlişkiler Sertifika Programı’na katıldım. 1993’den bugüne online-offline pazarlama iletişimi ve e-ticaret proje geliştirme alanlarında çalıştım. Bersay İletişim, Futurekids, Doğan Online e-kolay.net, Borusan Elektronik Otomax.com, Hurriyetemlak.com ve Kanz Çocuk Giyim pazarlama iletişimi ve e-ticaret projelerinde görev aldım.

CEVAP VER