Sıfır Atık Okul Çantası hazır mı?

Sıfır Atık Okul Çantası için neler yapabiliriz? Okulların açılmasına az kaldı, okula dönüş hazırlıkları tamam. “Sıfır Atık Sırt Çantası” as sırtına, haydi okula!

sıfır atık okul

Sıfır atık okul alışverişi tekrar kullanmaktan ve bilinçli bir tüketici olarak uzun yıllar kullanabileceğimiz, satın almayı bıraktığımız ürünlerin yerine yenilerini koymaktan geçer.

Peki “sıfır atıkla” Dünya’yı önemseyen, Dünya’nın sırtına yük olmayan bir okul çantasında neler mi olmalı?

İşte sıfır atık yaşamı destekleyen çocukların sırt çantasındakiler:

  • Geçen seneki eşyalardan hâlâ sağlam olanlar: Sırt çantamız sağlamsa, yenisini almaya ne gerek var! Ama yenisi almamız gerekiyorsa, muhakkak su geçirmez, sağlam, taşıması kolay ve modası geçmeyecek bir çanta olmalı. Üzerinde sevdiğimiz çizgi film karakterleri olduğunda ne kadar sevsek de seneye yenisi çıktığında ne olacak? Kalem kutusu da her yıl yenilenmesi gereken bir ürün değil aslında.
  • Yeni alacağımız tüm kırtasiye ürünleri en az plastik, kâğıt ambalajlar içinde satılanlar olmalı ve tabii ki sağlam ürünler.
  • Okul kantininde paketli gıdalar almak yerine, evden sağlıklı atıştırmalıklar götüreceğimiz için, hafif, sağlıklı ve sağlam saklama kapları ya da bezden keseler, mendiller.

Sıfır Atık Okul

  • Matara, artık suyumuz hep çantamızda.
  • Beslenme kaplarımızdaki yiyeceklerimizi yemek için tahta kaşık ve çatal. Yıka yıka kullan.
  • Geçtiğimiz yıldan kalan defterlerini tekrar kullanmak istemiyorsan, temiz ve boş sayfalarını kesip, kendine yeni not defterleri hazırlayabilirsin. Ataçlar ya da hediye paketlerinden artan kurdeleleri kullanabilirsin.
  • Yeni alacağın defterleri de geri dönüştürülmüş kâğıt ve karton kapaklı olanlardan seç. O janjanlı plastik kapaklıları, spiralli olanları tercih etme.
  • Bu yaz okuduğun en güzel kitaplar, böylece arkadaşlarınla kitapları değiş tokuş edebilirsin.

Okullar haftaya açılıyor. Sınıfınızdaki atıkları sıfırlamaya ne dersiniz?

Hadi gelin, önce sınıfımızdaki çöp kovasına neler attığımızı keşfedelim; sonra içini boş bırakmak için elimizden geleni yapalım ve çöp sahalarına hiçbir şey göndermeyelim!

Değişim burada başlıyor, bizim sınıfta ve 1 sınıf büyüktür 0 sınıftan!

Sima Özkan Instagram: @sima_ozkan

PAYLAŞ
Önceki İçerikÇocuklar sıfır atık şarkısı yazıp Zeliha Sunal ile birlikte söylediler
Sonraki İçerikOkulda Sıfır Atık için yeni başlayanlar neler yapabilir?
1988 yılında Bursa’da dünyaya geldim. Lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümlerinde, yüksek lisans öğrenimini ise Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde tamamladım. Okul öncesi İngilizce öğretmenliği yaptığım dönemde, günlerimin tamamını çocuklarla çocuk olarak, onlara birbirinden güzel kitaplar okuyarak geçirdim. Keşiflerle dolu o günler ve çocuklarla yaptığımız projeler yazdığım kitaplara ilham olmayı sürdürüyor. Her ay İyi Kitap‘ta ve çeşitli mecralar için kitap eleştirileri yazıyorum; her yaştan çocuklarla iklim değişikliğinden, geri dönüşüme, sıfır atıktan kompost ve bahçeciliğe kadar pek çok konuda atölye çalışmaları yapıyorum. Aynı zamanda çeşitli yayınevlerine, özellikle çocuk edebiyatı çevirileri ve editörlüğü yapıyorum. Yeni kitaplarım için bilgi toplarken ormanlarda yürüyüş yapıyor, denizin en derinlerine dalıyorum... Bazen de Jura Dönemi’nde dinozorlarla birlikte saklambaç oynuyor ya da Dünya’ya uzaydan; ağaçlara ve gökyüzüne ise toprağın altında solucanlarla birlikte kazdığım tünellerden şöyle bir bakıyorum. Dört kitaptan oluşan Gece ile Gündüz serisi, Dişi Düşen Ejderha, Soso’nun Kompost Kitabı, Dinozorun Abecesi, Masalımı Gören Oldu mu? ve Deniz'in Sıfır Atık Kitabı ise benim canım kitaplarım.

CEVAP VER