Türkiye Organik Ağı TORA kuruldu

Türkiye Organik Ağı TORA kuruldu. Sivil Toplum Kuruluşları dayanışma ve işbirliği için buluşuyor. TORA, yerel ve ulusal çalışmalar ile üretici tüketici dostu sürdürülebilir organik tarım farkındalığı için çalışacak.

Türkiye Organik Ağı TORA

Türkiye Organik Ağı TORA’nın kuruluş haberini duyunca “ağlamak istiyorum” dedim. 🙂 2005 yılından bugüne organik yaşam için çalışıyorum. Türkiye’de organik ürünlerin gelişmesi için emeğini, zamanını ve kazancını gönülden veren birçok insan tanıdım.

“Organik işler” ile uğraşmayı, tiyatroda “sahne tozu yutma” durumuna benzetiyorum. Tozu bir defa yuttun mu, farklı formatlarda da olsa çalışmaya devam ediyorsun.

2006 Şubat ayında, iki arkadaşım ile birikte Türkiye’nin ilk doğal organik ürün satan e-ticaret sitesini kurduk. Üçümüz de uzun zaman çok emek verdik. Ürün alım satımı yapamayacağımı fark edince, bu alanda öğrendiklerimi paylaşma yolunu seçtim.

2020 yılına geldiğimizde, Türkiye’de organik yaşamın gelişmesi için emek verenlerin dayanışma ve işbirliği ile buluştuğunu duymak umut verici.

Ülkemizin bereketli toprakları, bizden bilinçli üretim ve tüketim bekliyor.

Türkiye Organik Ağı amaçları ve hedefleri

Türkiye Organik Ağı (TORA), organik ürün ve girdi üretiminden tüketimine, tüm aşamalarda yer alan kurum ve kuruluşlar arasında dayanışma ve işbirliğini sağlamak amacıyla, 20 Temmuz 2020’de kuruldu.

Türkiye Organik Ağı’nın kuruluşunda, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve BUĞDAY Derneği olmak üzere Türkiye’nin önde gelen Sivil Toplum Kuruluşları bulunuyor.

TORA, yerel ve ulusal faaliyetler ile üretici ve tüketici dostu sürdürülebilir organik tarıma yönelik farkındalığı artırmak için çalışacak.

Ağ; gıda ve gıda dışı organik ürün ve girdilerin üretim-tüketim zincirindeki tüm çalışmalarda uzun vadeli planlamayı gerekli görüyor. İhtiyaç odaklı, yerelliğe ve kendine yeterliliğe öncelik veren bir bakış açısını savunuyor.

Türkiye Organik Ağı TORA

Gelecek kuşakların ve tüm canlıların yaşam hakkını gözeterek, adil bir bakış açısını egemen kılmayı hedefliyor. Doğadan toplamadan standart oluşturmaya, eğitim, pazarlama ve lobicilikte kadim ve güncel bilimsel bilgileri ve uygulamaları dikkate alıyor.

Türkiye’de yoğun girdi kullanarak endüstrileşen tarım-gıda sistemi, çevre ve insan sağlığını olumsuz etkiliyor. İklim krizi ve beraberinde sosyal sorunlar artıyor.

TORA; yerel çeşitler ile tüm ekosistemi koruyarak kamusal refahın artırılmasına hizmet etmeyi planlıyor.

Ağ sayesinde, her biri alanında değerli deneyim ve  bilgi birikimi olan Sivil Toplum Kuruluşları dayanışma ve işbirliği için buluşuyor.

TORA; organik tarım, ürün, çevre, sağlık ve hayvan refahı konularında bilgi birikimini ulusal ve uluslararası etik çerçevede yaygınlaştırmayı ve referans alınan birincil kaynak olmayı amaçlıyor.

TORA’ya kişi ve kuruluşlar, temel ilkelere ve ortak protokole uygun olarak üye olabilir.

TORA ile ilgili daha fazla bilgi için: www.tora.org.tr

TORA Kurucu Üyeleri

  • Ardahan’ı Tanıtma ve Güzelleştirme Derneği
  • Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği (BUĞDAY)
  • Doğal Yaşam Derneği (DYD)
  • Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Derneği (DOGTARBESBİR)
  • Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO)
  • Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği (KAPTAR)
  • Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği (ÇÖL-ORG)
  • Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER)
  • Sürdürülebilir Yaşam Derneği (SUYADER)
PAYLAŞ
Önceki İçerikKentten kırsala göçmek mi istiyorsunuz?
Sonraki İçerikTohum topları Adel ile 50 bin sedir ağacı olacak
Meraklı, paylaşımcı ve esinlendirici olmayı seviyorum. Ekolojik yaşama olan merakım, Türkiye’de ve dünyada organik ürünleri araştırmaya yöneltti beni… 2006 yılında organik ürünleri tüketici ile buluşturan Türkiye'nin ilk e-ticaret sitesinin kurucularındanım. Sağlıklı, çevre dostu, yeşil, organik ve ekolojik ürün üreticileri, çiftçiler, ithalatçılar, tüketiciler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, yayıncılar, yazarlar, akademisyenler ile tanıştım. Öğrendiklerimi paylaşmak istedim ve 2011 yılında “Aslı Dede ile Yeşil Yaşam” radyo programına başladım. “Yeşil yaşam için neler yapabiliriz?” sorusunun cevaplarını konuklarım ile birlikte arıyorum. Çocuklar için yeşil, ekolojik, sürdürülebilir yaşam haberleri ve yararlı bilgilere ulaşabileceğiniz Yesilcocuk.com sitesini yönetiyorum. Karnaval.com radyo BabyJoy'da Yeşil Çocuk programını hazırlayıp sunuyorum. Posta Gazetesi Pazar Postası ekinde "Doğal Yaşam" sayfasını hazırlıyorum. Milliyet - PembeNar.com Aile bölümü Yeşil Çocuk köşesinde yazıyorum. Yeşil, ekolojik, organik, sürdürülebilir yaşam alanında içerik ile pazarlama (text, audio, video), etkinlik, atölye ve sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyorum. Organik yaşamı merak etmeye, öğrendiklerimi paylaşmaya ve esinlendirici olmak için çalışmaya devam ediyorum. Program arşivime ve yazılarıma Yesilinasli.com'dan ulaşabilirsiniz. İÜ SBF Kamu Yönetimi lisans, İÜ SBE Tanıtım Halkla İlişkiler yüksek lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarında vekil ilkokul öğretmenliği yaptım, çocuk tiyatro oyunlarında oynadım. 1996-97 arası ABD’de yaşadım ve GWU Uluslararası Halkla İlişkiler Sertifika Programı’na katıldım. 1993’den bugüne online-offline pazarlama iletişimi ve e-ticaret proje geliştirme alanlarında çalıştım. Bersay İletişim, Futurekids, Doğan Online e-kolay.net, Borusan Elektronik Otomax.com, Hurriyetemlak.com ve Kanz Çocuk Giyim pazarlama iletişimi ve e-ticaret projelerinde görev aldım.

CEVAP VER