Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı sağlıklı beslenme için çalışıyor. 100’ün üzerinde kurum ve inisiyatif birlikte Zehirsiz Kampanya başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı 16 pestisit etken maddesini yasakladı.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği öncülüğünde bir araya gelen Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın çalışmaları karşılık bulmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı 16 pestisit (tarım zehiri) etken maddesinin yasaklanmasına karar verdi. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, kullanılan diğer tüm pestisitlere yönelik de aynı kararın alınmasını talep ediyor.
- Yasaklanan etken maddeleri incelemek için tıklayın
Zehirsiz Sofralar İletişim ve Kampanya Koordinatörü Turgay Özçelik yasaklama kararı ile ilgili şunları söyledi:
“Yasaklanmasını talep ettiğimiz, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘son derece tehlikeli’, ‘yüksek seviyede tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirttiği 13 etken maddeden 4’ü yasaklanmış oldu. Bakanlık’ın 2019 yılı sonunda üniversitelerden kullanımlarının sonlandırılmasına yönelik görüş talep ettiği 41 etken maddeden de 14’ü bu kararla yasaklandı.
Avrupa Birliği, bu 41 etken maddeden 32’sini yasakladı, kalan 9 maddenin yasaklanmasını da gündemine aldı. Elbette tek bir zehirden kurtulmak bile sevindirici ama bizde neden sadece 14’ü yasaklandı? Geriye kalan tarım zehirleri de yasaklanacak mı? Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bu konuda tatmin edici bir açıklama bekliyoruz.”
Zehirsiz Sofralar İçin Yol Haritası ne olacak?
Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu da “mesele sadece pestisitleri yasaklamak değil” diyerek “mevcut tarım sisteminin sürdürülemezliğini görüp ekolojik, sağlıklı, adil ve sürdürülebilir bir tarım – gıda sistemine geçebilmek için AB gibi hedefler ve yol haritası belirlenmesinin” önemine değindi. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın hazırladığı ve sürece dair önerileri kapsayan “Zehirsiz Sofralar İçin Yol Haritası” metnini dikkate almasını talep ettiklerini belirtti.
Zehirsiz Sofralar Projesi nasıl başladı?
Proje, pestisitlerin (tarım zehiri) zararları konusunda farkındalık yaratmak ve Türkiye’de pestisit kullanımını azaltmak için 1 Nisan’da başladı.
Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında desteklenen ve PAN Europe (Avrupa Pestisit Eylem Ağı) ortaklığında yürütülen proje 1 yıl sürdü.
Proje kapsamında 12 ay boyunca şunlar hedeflendi:
- Pestisitlerin olumsuz etkileri ve alternatif yöntemler hakkında üretici ve tüketicilerde farkındalık yaratmak.
- Türkiye ve AB’de pestisitlerle ilgili çalışan STK’lar arasında işbirliğini artırmak.
- Pestisit kullanımını sınırlamak için Buğday Derneği ve Türkiye’de STK’ların kampanyacılık ve lobicilik çalışmalarını güçlendirmek.
Bu hedeflerle, ortak amaçları olan STK ve sivil girişimlerin bir araya gelerek birlikte hareket etmelerini sağlayacak “Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı” kuruldu.
Zehirsiz Yöntem ve Teknikler İçin Bilgi Kaynağı
Proje kapsamında hazırlanan web sitesi www.zehirsizsofralar.org bilgilendirici belge, makale ve dokümanlar ile önemli bir bilgi kaynağı sunuyor.
Web sitesinde; tüketicilere pestisitlerin zararlarını anlatan ve sağlıklı gıdaya ulaşmak öneriler sunan “Zehirsiz Sofralar Tüketici Rehberi” ve üreticilere alternatif yöntem ve teknikleri anlatan “Zehirsiz Sofralar Üretici Rehberi” bulunuyor.
Zehirsiz Sofralar Belgeseli
16 bölümden oluşan Zehirsiz Sofralar belgeseli; tarım zehirleri olan pestisitlerin nasıl ortaya çıktığı, zararları ve doğa dostu alternatifler ele alıyor.
Konunun uzmanları ve çiftçiler pestisitlerin yok edici etkilerini anlatıyor. Zehirsiz üretim ve sofraların mümkün olduğunu gösteren alternatif uygulamaları paylaşıyor.
- Belgesel Zehirsiz Sofralar Youtube kanalından izlenebiliyor. Bilgi için tıklayın.
Zehirsiz Sofralar Platformu
Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, 28 Şubat 2020’de gerçekleştirdiği toplantısında platform olma, sadece pestisitler konusunda değil, gıda güvenliğini ilgilendiren tohum, organik tarım gibi farklı alanlarda da ağlar kurarak çalışmalarına devam etme kararı aldı.